Gran Canaria

Gran Canarian saari (sis. mm. Las Palmas, Playa del Ingles ja Puerto Rico) tarjoaa niin paljon muutakin, kuin sitä suomalaisille tutuinta. Varsinkin niille, jotka vuokraavat auton ja ajavat vuoristoon. Olen käynyt aikaisemmin Kanarialla muutamia kertoja, mutta tällä reissulla pääsin ensimmäistä kertaa saaren sisäosien vuoristoon. Voin sanoa, että mielipiteeni saaresta matkakohteena sai mellevän annoksen arvostusta. Valokuvaajalle saari tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia. Itse harjoitin lähinnä maisemakuvausta, kuten kuvista voivat tarkimmat havaita. Keskipäivän valo ei tietenkään ollut paras mahdollinen maalaamaan vuoristomaisemia, mutta onneksi pilvet loivat mukavaa tunnelmaa. Ensi kerralla aamulla varhain liikkeelle ja vasta pimeän laskeuduttua takaisin!

Kuvat ovat suurimmaksi osaksi HDR-tekniikalla kuvattuja. Jos HDR on tuntematon termi, kuluta hetki aikaasi täällä. Jos innostuit asiasta, vietä hieman pidempi tovi täällä. Pienen talon kokoinen matkalaukkuni oli järeän jalustani ansiosta vain 5,7 kiloa ylipainoinen. Tukeva jalusta on kuitenkin HDR-kuvien onnistumisen kannalta korvaamaton. Vaivaa siis kannattaa sen suhteen nähdä. Onneksi ryhmämatkailussa laukkujen painot lasketaan yhteen ja jaetaan matkustajien määrällä, joten en joutunut vankilaan.

Toisaalta, jos ei välitä komeista maisemista, tunnelmallisista vuoristokylistä ja terveellisesti rasittavista nousuista näköalapaikoille, suosittelen pysymään rannoilla ja ostamaan litran pullon Bacardia sekä 6-pakkauksen kolajuomaa. Ei sekään pöllömpää ole.

English not available.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on RedditEmail this to someone

15 kommenttia // 15 comments

 1. Oskari

  Diggasin seuraavista kuvista 3, 4, 10, 12. Joihinkin kuviin toi HDR tuo sellaista epätodellista tuntua, mikä syö mielestäni tunnelmaa. Tarkoitan tällä esim. taivas on huomattavasti tummempi kuin etualan maisema. Kuva 12 on mielestäni silti loistava vaikka edellämainittu tilanne siinä onkin. Onkos nelonen monista valotuksista koottu vai yhden valotuksen kuva. Muutamat kuvat kärsivät kiintopisteiden puutteesta. Tilanne voi tietenkin olla eri katsellessa suurta vedosta. Että tällaista kapulakieltä tänään!

 2. Jarno Terho

  Kiitos kommenteista tähän asti!

  Oskari: Neloskuva on koottu kolmesta valotuksesta, mutta ”HDR-efektin” voimakkuus on säädetty aika alhaiseksi. Etualan valo johtuu kuvan oikealle puolelle jäävästä ravintola-alueen valaistuksesta…

  Yksi juttu on aina varma, kun puhutaan HDR-kuvista – ne jakavat mielipiteitä.

 3. Oskari

  ”Yksi juttu on aina varma, kun puhutaan HDR-kuvista – ne jakavat mielipiteitä.”

  Ei mulla mitään HDR kuvia vastaan ole, mutta tietyissä kuvissa ”efekti” voi näkyä mielestäni liian voimakkaana ja epäluonnollisena. Ei se määrä vaan se laatu!?!?

 4. Jarno Terho

  Aivan totta. HDR-kuvia voi tehdä niin monella tavalla (niin kuin yksivalotuksellisia valokuviakin). Toisessa ääripäässä on Flickr:n kirkuvat karkkikuvat varustettuna järkyttävillä halo-efekteillä ja toisessa taas kuvat joista ei juuri huomaa mitään ”efektiä”, mutta sävyjä on siellä missä kuvaaja haluaakin.

  Itse koitan tehdä hillittyjä kuvia, kuitenkin pienellä sävyilottelulla maustettuna. Fiiliksen mukaan!

 5. Maijastiina

  Tosi hienoja kuvia, upeita värejä ja kontrasteja. Osa kuvista jkv epätodellisen näköisiä (johtuu ilmeisesti tuosta HDR:stä), mutta mikäs siinä, tuntuu niin kuin astuisi rinnakkaiseen satumaailmaan :-) Pidin erityisesti kuvista nro 5,8,10 ja 12

 6. Tommi

  Komioi kuvei! Erityisesti kuvan 12 tuuhea viiksimäinen usvaisuus säväytti.

  Mikä muuten mahtaa olla HDR-kuvan tekijänoikeudellinen asema? Eli onko kyseessä valokuva, valokuvateos vai jopa kuvataiteen teos? Teoksen asemahan vaatii itsenäisyyttä ja omaperäisyyttä. Periaatteessahan ”pelkän” valokuvan teoskynnys on matala koska toinen tekijä voi päästä helposti samaan lopputulokseen kuvaamalla samassa paikassa suht samoilla kameran asetuksilla. Voisiko olla, että ”kirkuva karkkikuva” reilusti käytettyine efekteineen on suuremmalla todennäköisyydellä kuvataiteen teos koska jo aiemmin mainittu epätodellisuus erottaa sitä valokuvasta?

 7. Oskari

  Nyt kun katselin näitä kuvia uudestaan, tykkäsin paljon enemmän. Olen varmaan nähnyt useita liian rankkoja HDR-kuvia, joten nuo näyttivät aika luonnollisilta ja tunnelmallisemmilta. Ootkos teettänyt/tehnyt näistä joitain A3+ printtejä? Mielenkiinnolla näkisin niitä.

  P.S. Mites olis joku yhteinen kuvausreissu kauniissa iltavalossa?

  T:Takinkääntäjä

 8. Jarno Terho

  Kiitosta! Nimenomaan tämä tasapainoilu HDR-kuvien kanssa luonnollisuuden rajamailla on se haaste mielestäni. En oo vielä kerennyt printtailemaan näitä, mutta siskolle pitäis tehdä taulu yhdestä näistä eli kohtapuolin…

  Kirjoittelen lisää sähäpostiin.

 9. Juha

  Maallikkona en ota kantaa kuvien tekniseen toteutukseen. Mieleeni tulee National Geographics´n valokuvat. Samanlainen fiilis. Upeaa katsottavaa.

 10. Malto

  Nämä kuvat olivat täyttä Dinamiittia. Minä en ymmärrä mikä ero on HDR:llä ja DDR:llä, mutta minun verkkokalvojani nämä miellyttivät kovasti.

Jätä kommentti // Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista // Email address will not be published