Sumua ja harmaita pilviä // Fog and grey clouds

Hitaasti siedettävää tulee. Sain käsiteltyä tämän vuoden pääsiäisen kuvat viimein pakettiin. Tämä oli kolmas pääsiäinen putkeen Muoniossa, mutta vieläkään en oikein päässyt sinuiksi lappalaisen maisemakuvaamisen kanssa. Aikaa ei tietenkään ollut tarpeeksi, mutta jotain muutakin siitä jälleen puuttui. Sommittelu- ja inspiraatiovaikeuksia… no kai se vielä löytyy. Jouluna taas uusi yritys alueelle. Tällä kertaa tulee varmaankin olemaan huomattavasti kylmempää kuin pääsiäisinä! Kolme viimeistä kuvaa ovat päiväretkeltä Norjan puolelta, jossa taivas oli suhteellisen tasaisen harmaa koko ajan.

Neljässä viimeisessä kuvassa on kaksi valotusta blendattu kasaan. Ei siis HDR:ää tällä kertaa. Useasti saa huomata, että vaikka kuvatessa on ennakoinut tietyn kuvan olevan erittäin hyvin HDR:ksi taipuva, onkin käsittelyvaiheessa saanut yllättyä HDR:n kyvyttömyydestä hoitaa homma. Tai sitten en vaan osaa. Mutta esimerkkinä kuva 5 (punataivainen panoraama), joka Photomatix -käsittelyn jälkeen oli toivoton kohinan ja räkävärien puuro. Kai se on todettava, että HDR sopii joihinkin tilanteisiin ja toisiin taas ei. Mutta mikäli Sinä omaat syvempää ymmärrystä asiasta ja osaat esimerkiksi selittää miksi kuva 5 on niin HDR-haluton niin anna palaa, olen pelkkänä korvana.

English not available.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on RedditEmail this to someone

3 kommenttia // 3 comments

 1. mohkage

  Kuvasta 5 tuli melko voimakas olutjano :) Perjantai tai ei, se on mun suosikki näistä. En valitettavasti tiedä syytä asioiden haluttomuuteen.

 2. Lari

  Luulenpa, että kontrasti on vain liian jyrkkä, että jäljestä voisi tulla kelvollista. Valkoinen ei ole myöskään kiitollisimmista väreistä HDR-meiningeissä. Ja uskoisin, että silmä on tottunut tällaisessa tilanteessa näkemään etualalla mustaa.

  Oman kokemuksen mukaan HDR on parhaimmillaan IIISOISSA väripinnoissa, joissa riittää värejä omastakin takaa tuhdisti. Kuitenkin kaikissa ”hoodeeärrättävissä” kohdissa tulee olla valoa sen verran, että sen nostaminen (tai laskeminen) ei ole yliluonnollisen ponnistuksen takana. Itsellä hdr tarkoittaa yksinkertaisesti sen näyttämistä, mitä silmälläkin näen, mutta kameralla en saa taltioitua tai kohtuullisella dodge/burn määrällä esiin tuotua. Toki joihinkin tilaustöihin voi jättää tuhdit ”golf-resort” -värit. :)

  Blogistasi: Törmäsin tänään tähän ensimmäistä kertaa, viihdyttävä! Hyviä kuvia on aina ilo katsella, ja on hauskaa että saa niistä pienen briiffinkin kaupanpäälle.

 3. Jarno Terho

  Olet Lari varmaan ihan oikeassa tuon kontrastista johtuvan HDR-haluttomuuden suhteen. Tapauskohtaisesti vaan on mentävä, kiitos kommenteista! Hyvännäköinen portfolio sulla.

Jätä kommentti // Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista // Email address will not be published